André Malotaux

Kantien, Ravellaan

Lekker eten in Welgelegen, waar doe je dat? Bij Kantien! Dit leuke restaurant opende onlangs haar deuren aan de Ravellaan. Bijzonder aan dit restaurant is niet alleen de ruimtelijkheid maar ook het verassend lekkere eten. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met eerlijke producten en ingrediënten uit Nederland. We spraken met André Malotaux, die ons zijn bijzondere verhaal vertelde over het ontstaan van Kantien.


Het was een zonnige dag toen ik sprak met één van de eigenaren van Kantien,

André Malotaux. Zijn grootste passie: koken. Mijn vraag naar zijn lievelingsgerecht

verraadt zijn Japanse roots: Katsudon, een japanse schnitzel op rijst. Kantien heeft

nog maar net haar deuren geopend, maar voor André begon het allemaal al veel

eerder. Namelijk, bij de bruiloft van zijn achternichtje die hem vroeg om voor 300

man een diner op tafel te zetten. André kon immers goed koken. Hij vond het een

leuk idee, maar het was voor hem ook heel duidelijk dat hij dat natuurlijk bij lange na niet in zijn ééntje kon doen. Met een team van elf man is hij uiteindelijk de uitdaging aangegaan en het was een groot succes!

 

Vanaf toen is het virus toegeslagen bij André. Met zijn vriend Maarten opende hij zijn

eerste restaurant, Het Koekpaard. Niet veel later opende hij samen met Jeffrey het

pop-up restaurant Maal 10. Tien weken lang kookten tien verschillende chefs in zijn

keuken. “Het bleek enorm aan te slaan”, vertelt André trots. Het restaurant zat iedere

week bomvol. André besloot samen met zijn business partners om het concept naar

de voormalige kantine van de Gemeente aan de Ravellaan te brengen. Kantien

wordt bestuurd door vier ondernemers: André, Jeffrey, Lodewijk en Spencer. Hun

ambitie? Tot de top 10 restaurants behoren in Utrecht.

 

Het bijzondere aan Kantien is niet alleen de ruimtelijkheid, maar vooral het eten. Er

worden bijna alleen maar lokale producten gebruikt. Zelfs de dranken op de kaart

komen grotendeels uit Nederland. Maar er is nog meer bijzonders. Kantien heeft een

eigen moestuin en binnenkort willen ze verloren groenten weer op de kaart gaan

zetten. Verloren groenten? Dat zijn groenten van vroeger die niet meer geteeld

worden. Spannend! Naast het restaurant heeft Kantien ook nog twee

vergaderruimtes en worden er regelmatig evenementen georganiseerd zoals wijn- en

whiskey proeverijen. Ook zet Kantien zich in voor lokale initiatieven. “Laatst was

hier een buurtbarbecue en hebben we een bijeenkomst gehost voor bewoners en

asielzoekers uit het AZC om de hoek. Dat vinden wij leuk om te doen”, aldus André.

Kantien is genomineerd voor de Entree awards in de categorie Dare Devil. De uitslag wordt verwacht op 27 november.