Invoering betaald parkeren in Utrecht stapsgewijs

Algemeen
23 maart 2023

Gemeente Utrecht heeft de stad in drie blokken ingedeeld voor de invoer van betaald parkeren. De eerstvolgende wijken, waaronder Welgelegen en Den Hommel, zijn in 2024 of het jaar erop aan de beurt. Andere wijken volgen vanaf 2026. In 2034 is betaald parkeren in de hele gemeente ingevoerd.

 

Als eerste zijn de wijken aan de beurt die grenzen aan het gebied waar al betaald parkeren geldt. Hier is de parkeerdruk volgens de gemeente het hoogst. Denk hierbij aan Oog in Al, Welgelegen en Den Hommel. Buurten in het tweede blok, zoals Zuilen en Lunetten, volgen tussen 2026 en 2030. Het laatste deel van Utrecht, zoals de Meern en Vleuterweide, is vanaf 2031 aan de beurt. Op deze manier wil Utrecht het betaald parkeren in drie stappen invoeren.

 

Voor het parkeren van een auto moet in de meeste wijken tussen 06.00 en 11.00 uur 's ochtends betaald worden, volgens de plannen van de gemeente. In de middag en avond blijft het parkeren gratis. Hiermee wil het gemeentebestuur voorkomen dat bijvoorbeeld mantelzorgers en bezoekers de portemonnee moeten trekken. 
Ook parkeren voor een kort bezoekje aan bijvoorbeeld de winkel of sportschool blijft zo een groot deel van de dag gratis. In drukkere buurten met bijvoorbeeld kantoren, bedrijven en winkels kunnen andere tijden gaan gelden. 
Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen. In de meeste wijken zal hiervoor het laagste tarief gelden. Dat is op dit moment twaalf euro per maand. Voor visite van buurtbewoners komt er een regeling zodat zij met korting kunnen parkeren.
Schermafbeelding 2023 03 23 om 13.39. 111850024801

Reageren kan nog

 

Inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen de komende weken reageren op het plan dat er nu ligt. Dat kan op de site van de gemeente, op informatieavonden of per post. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit. 
Utrecht wil betaald parkeren invoeren omdat dit nodig is voor de "leefbaarheid en bereikbaarheid van de groeiende stad". De plannen riepen een hoop weerstand op, maar de gemeente is vastbesloten: heel Utrecht gaat betaald parkeren.
Bron: website RTV Utrecht