Plan bouw woontoren Rachmaninoffplantsoen wankelt

Over de wijk
9 december 2022

Het plan van de bouw van de woontoren op het Rachmaninoffplantsoen wankelt. Buurtbewoners waren al geen voorstander van het gemeentelijk plan. Nu twijfelt ook de wethouder Eelco Eerenberg (D66): 'De kans dat dit omstreden bouwproject doorgaat is klein'. Volgens de wethouder was het plan ‘al een dubbeltje op z’n kant’. Hij deed zijn uitspraken donderdag in de gemeenteraadscommissie voor ruimtelijke ordening.

 

Eerenberg zei ook dat de ontwikkelaar ‘met een waanzinnig goed plan moet komen’ om nog een kans te maken en dat de visie van de bewoners van het gebied ‘voorop staat’. En die bewoners zijn juist tegen het plan om 140 woningen te bouwen op de parkeerplaats. Die ligt tussen twee woongebouwen en is volgens hen veel te klein voor zo’n groot complex. 

 

Eerenberg wil het onderzoek ernaar wel laten afronden. Dit tot verbazing van de PvdA. 'Als het project zo’n kleine kans maakt, waarom wil de wethouder er dan toch tijd en geld in steken?' vroeg PvdA-raadslid Rick van der Zweth. Twee redenen, antwoordde Eerenberg: 'We moeten dit dossier netjes afronden. En ik hoor in de gemeenteraad ook partijen zeggen: de woningnood is hoog, onderzoek ook deze optie.' Onder meer D66 huldigt dat standpunt, waar partijen als de PvdA en de Partij voor de Dieren het bouwplan het liefst meteen zouden schrappen.

 

Het bouwplan zorgt sinds vorig jaar voor beroering. Toen trokken buurtbewoners aan de bel. Ze willen geen woontoren voor hun deur en vrezen dat het Hommelbosje, een klein bosje naast de parkeerplaats, erdoor aangetast wordt. Ook werden vraagtekens gesteld bij het doorverkopen van het terrein voor een miljoen euro meer dan het bedrag dat de gemeente ervoor kreeg) en dook er - na vragen van een journalist - ineens een memo op waarin het leek dat voormalig wethouder Jansen al in 2017 toezeggingen had gedaan over woningbouw op deze plek. Terwijl de gemeente volhield dat die toezeggingen er niet waren.

 

Bureau KPMG deed onderzoek naar de gang van zaken en constateerde dat de gemeente geen toezeggingen had gedaan. Maar ook dat gemeente Utrecht haar zaakjes niet op orde heeft als het gaat om contact met projectontwikkelaars. Wethouder Eerenberg kreeg van diverse fracties kritische vragen hierover: 'Dit moet veel beter. We moeten ervoor zorgen dat dossiers van A tot Z kloppen. Dus we moeten dit strakker organiseren, de archivering moet beter op orde, en de communicatie met marktpartijen moeten we gaan formaliseren.'

 

In januari praat de wethouder met bewoners van Welgelegen, de wijk waarin het Rachmaninoffplantsoen ligt. Hun visie is volgens hem leidend. Bewoners vinden dat beter gebouwd kan worden aan de Ravellaan, op de plek van een oud gemeentekantoor en op het terrein van het voormalige CNV-kantoor.

 

Wat Eerenberg betreft ligt de lat voor woningbouw op het Rachmaninoffplantsoen nu ‘significant hoger', zeker na alles wat er gebeurd is. Irene Sinteur van het Belangenoverleg Buurt Welgelegen (BBW) reageert verheugd op de uitspraken: 'Daar zijn we heel blij mee.” Tijdens het gesprek in januari willen de bewoners hun alternatief op tafel leggen. Want we zijn niet tegen hoogbouw in de wijk, maar het moet wel op de goede plek komen.'

Projectontwikkelaar ERED zegt ‘het visievergelijkingstraject met de buurt af te wachten. 'Maar hebben ook diverse partijen vandaag gehoord over de woningnood in de stad. Wij willen bijdragen aan een oplossing daaraan en hopen dat we straks verder kunnen met het proces om de broodnodige woningen aan Utrecht toe te voegen', aldus woordvoerder Joris Tjaden.

 

Wordt vervolgd...

IMG  111859013745

Bron: Algemeen Dagblad, 8 december 2022