Twee hotels in Utrecht bieden onderdak aan asielzoekers en statushouders, waaronder het Ibis Hotel aan de Bizetlaan. Ook in andere gemeenten probeert het COA ruimte te regelen. Blijven er genoeg kamers over toeristen? Zeven vragen en antwoorden.
Hoe gaat de opvang in z'n werk?
Er zijn weinig aanpassingen nodig, vertelt hotelmanager Reint van Rooij. Onlangs werd bekend dat zijn Ibis hotel in de Utrechtse wijk Oog in Al een jaar lang zo’n 50 statushouders gaat opvangen. Maximaal 24 van de 84 kamers worden er voor vrij gemaakt. De statushouders worden in twee halve etages ondergebracht en delen kamers. De inrichting blijft hetzelfde. Alleen de lijsten voor stomerij- en roomservice worden weggehaald. Ook richt het hotel een ruimte in waar de statushouders hun maaltijden krijgen. Die worden aangeboden in buffetvorm en dat is geen praktische combinatie met het a la carte restaurant voor de reguliere gasten, zegt Van Rooij. ''Verder zien we ze als reguliere gasten.’’ De eerste groep komt naar verwachting op 2 januari.
Het hotel ligt praktisch naast het asielzoekerscentrum. Komen daar ook de statushouders vandaan?
De meeste wel, meldt gemeente Utrecht. Enkelen wonen in een azc elders, maar zijn wel aan gemeente Utrecht toegewezen voor definitieve woonruimte.
Waarom komen er statushouders in hotels?
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfstatus hebben gekregen. Ze mogen in Nederland blijven en wachten op een huis. Omdat het vaak lang duurt voordat een woning vrijkomt, houden ze plekken in asielzoekerscentra ‘bezet’. Dat is een van de redenen dat het in aanmeldcentrum Ter Apel overloopt. Door statushouders in hotels te plaatsen, komen er plekken in azc's vrij. Mensen-in-nood helpen is het Ibis niet vreemd, zegt hotelmanager Van Rooij. Het hotel biedt bijvoorbeeld ook tijdelijk ruimte aan mensen die plotseling hun huis uit moeten.
Wat vindt de buurt ervan?
Omwonenden zijn lang niet altijd blij met een groep asielzoekers of statushouders in hotels. Recente voorbeelden zijn Kijkduin bij Den Haag en het Brabantse Uden. In Uden stapten buurtbewoners naar de rechter om de komst van asielzoekers tegen te houden. Na meerdere rechtszaken kwamen ze toch. De aankondiging van de komst van statushouders naar het Utrechtse Ibis hotel, leidde niet tot protest.
De gemeente verspreidde bij duizend buurtbewoners een wijkbericht. Op een informatiebijeenkomst kwamen volgens een gemeentewoordvoerder twee omwonenden af. Er is geen juridische bezwaarprocedure over de opvang gestart. De wijk is aan vluchtelingen gewend: vlakbij het hotel staat al jaren een groot asielzoekerscentrum.
Zijn er meer hotels in de regio Utrecht die als opvang dienen?
Sinds ‘Ter Apel’ vol zit, probeert het COA op allerlei manieren noodopvang te regelen. In 2021 werd het Utrechtse City Center Lodge een aantal weken gebruikt voor 48 asielzoekers. Tijdelijke opvang gebeurde ook in het Van der Valk hotel in Houten in 2022.
Star Lodge Hotels in Utrecht is sinds eind 2021 volledig in gebruik voor 350 statushouders. In Soest is het Witte Huis sinds afgelopen zomer volledig verhuurd aan het COA. Acht statushouders slapen sinds vorige week in een Woerdens hotel.
En Stichtse Vecht heeft groen licht gegeven voor 20 statushouders. Of de daadwerkelijk komen en zo ja in welk hotel, is nog niet bekend. Een woordvoerder van het COA zegt dat er naar heel veel plekken wordt gekeken, maar dat een overeenkomst van veel factoren afhankelijk is.
Wat zijn de gevolgen voor de hotelbranche in de stad?
Die zijn er eigenlijk niet, zegt Henk Holscher, voorzitter van het Utrechts Hoteloverleg. ,,In Utrecht zijn genoeg kamers om deze vraag op te vangen. Anders hotels zullen er geen profijt of last van hebben. We zijn blij dat een hotel de vraag van de gemeente en COA heeft opgepakt.’’
Bron: Algemeen Dagblad (AD).