Volg het nieuws over de wijk Welgelegen

Afbeelding

Historie van de wijk

Geschiedenis
27 juni 2023
Historica Anna Wits dook voor ons in de historie van Welgelegen-Den Hommel. Het begon allemaal met een landgoed en een herberg. Lees hier het originele meer uitgebreide verhaal over de historie van Welgelegen en Den Hommel.
Afbeelding

Op pad met Oud-Utrecht: Een wandeling langs de Leidse Rijn

Geschiedenis
28 april 2023
De historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Deze keer is het startpunt van de wandeling de Rijksstraatweg richting De Meern. Bij de bouw van de nieuwe Utrechtse wijk Rijnvliet werden in 2018 opgravingen gedaan door de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht. Bij de aanleg van de tunnelbak voor de A2 ontdekte men waar het tracé van de Romeinse Limesweg vanaf het Kanaleneiland ergens liep. Deze liep ook langs Welgelegen.
Afbeelding

Welgelegen na 1940

Geschiedenis
30 september 2016
In de Tweede Wereldoorlog werd het huis Welgelegen door de Duitsers gevorderd voor de Marinestaf. Na de oorlog werd dit huis ingericht voor bejaardenhuisvesting en werden twee lage vleugels toegevoegd waardoor het in de volksmond ’Klein Soestdijk' ging heten.
Afbeelding

Het ontstaan van Welgelegen

Geschiedenis
27 september 2016
In de loop van de 17de eeuw werd de stad Utrecht steeds voller. Op zoek naar rust en ruimte, gingen vooral de rijke en ondernemende burgers buiten de stad wonen. In zogenoemde ‘buitenplaatsen’. Op de foto zie je een luchtfoto uit 1936.