Volg het nieuws over de wijk Welgelegen

Afbeelding

Welgelegen na 1940

Geschiedenis
30 september 2016
In de Tweede Wereldoorlog werd het huis Welgelegen door de Duitsers gevorderd voor de Marinestaf. Na de oorlog werd dit huis ingericht voor bejaardenhuisvesting en werden twee lage vleugels toegevoegd waardoor het in de volksmond ’Klein Soestdijk' ging heten.

De wijk Kanaleneiland wordt gebouwd en het 24-Oktoberplein wordt aangelegd. In de jaren zestig en zeventig is het meest gebouwd in de wijk Welgelegen. De nieuwe stadskantoren ontstaan en enkele kleinere kantoren. Later verrijzen langs de Weg der Verenigde Naties enkele apart staande kantoorvilla’s. 

 

In 1987 werd overwogen het rusthuis Welgelegen dat in slechte staat verkeerde, te sluiten. Toch is daarna het oude centrale gebouw verbouwd en zijn de vleugels vervangen door twee- en driekamerappartementen voor 55-plussers. Uiteindelijk zijn er 111 seniorenwoningen op Welgelegen gerealiseerd.

 

In 2007 huurt de gemeente Utrecht het voormalige kantoor van CNV Vakcentrale aan de Ravellaan in Utrecht. Vanaf half mei 2016 wordt het tijdelijk AZC in Utrecht West in gebruik genomen. In het verbouwde voormalig kantoorpand aan de Ravellaan wonen de komende twee jaar maximaal 250 mensen. In het pand zijn keukens geplaatst, zodat de mensen er zelf kunnen koken.

 

In de Bartoklaan en Strawinkskylaan is een klein industriegebied met enkele garages, en ook een bouwmarkt. Een aantal jaren geleden was hier een heuse autoboulevard met o.a. Saab, Ford, Renault en Automuntstad. De Ford garage is later echter afgebrand. Ook had Welgelegen een aantal scholen. In de jaren zestig was er aan Ravellaan 13-15 een IVO-school gevestigd en in de jaren tachtig huisvestte Ravellaan 7 de school voor Journalistiek.

Afbeelding

Het ontstaan van Welgelegen

Geschiedenis
27 september 2016
In de loop van de 17de eeuw werd de stad Utrecht steeds voller. Op zoek naar rust en ruimte, gingen vooral de rijke en ondernemende burgers buiten de stad wonen. In zogenoemde ‘buitenplaatsen’. Op de foto zie je een luchtfoto uit 1936.

In 1803 bouwde Gerrit ’t Lam Vos het landgoed Welgelegen waar oorspronkelijk een grote boerderij was, genaamd de Oude Hofstede. De volgende eigenaar, de familie Van den Broeke, maakte er een echt landgoed van met een park In landschapsstijl. In dit park stond zelfs een draaibaar houten prieel. In 1818 is herberg De Hommel aan het bezit Welgelegen toegevoegd.

 

In 1892 werd het Merwedekanaal gegraven. Dit kanaal verbond Amsterdam met de Rijn en het achtergelegen gebied van Duitsland. Aan het begin van de 20e eeuw zijn er nog nauwelijks huizen in deze buurt. Er was vooral veel weiland.

 

In 1920 kocht de gemeente Utrecht Welgelegen en De Hommel. In de weilanden werden sportvelden aangelegd. Ook werden plannen gemaakt voor een stratenindeling voor de wijk Welgelegen.